23 Mayıs 2010 Pazar

Portakallı Aşure / Noah's Pudding with Orange Juice


Portakallı aşureeee :) Portakala taktım bu aralar; herşeyini deniyorum... Zaten turunçgiller delisiyim ama yakışıyor gerçekten bir çok şeye. İlk denemem pek olmadı ama ikincide tuttu :)
1 su bardağı ve yarımdan biraz daha az dövme (işlenmemiş buğday), 1 su bardağı konserve nohut, 10 tane kuru kayısı, 2 büyük portakal, 1 paket vanilya, 3 çorba kaşığı buğday nişastası, 3 tane kuru karanfil 700 gr şeker. Bol su :) Severseniz fasulye ve incir de ekleybilirsiniz ama ben sevmem koymadım. Hatta portakal aroması çok güzel oldu sadece dövme ile mi yapsam diye düşünüyorum. Ve ya çilek, nar aroması da denenebilir mi acep :)
Neyse, dövme ve nohutu yıkayıp üstünü iki parmak geçene kadar düdüklü tencerede (eski tip) 15 dakika iyice haşlıyoruz. Öncekinde direk pişirmeye kalktım facia oldu. Düdüklü yoksa o zaman bir gece öncesinden ıslatın bari; dünya pişiyor nohut döövme pişmiyor. Haşlanınca düdüklüyü açıyoruz, 1 litre suyu kaynatıp ekliyoruz. 2 portakalın suyunu sıkıp ekliyoruz. Portakal kabuklarını atmayın sakın. Kuru kayısıları da küçük küçük doğrayıp ekliyoruz. Şekeri ekliyoruz karıştırıyoruz. Bu arada bir kaseye vanilya ve nişastayı döküp tencereden kaşıkla az az su alarak çözeltiyoruz. İyice sıvılaşınca tencereye döküyoruz, katrıştırıyoruz. Karanfilleri atıyoruz. Kaynayınca kısıyoruz ve iyice koyulaşıncaya kadar kaynatıyoruz. 30-45 dk kadar. Zaten kıvamı koyulaşınca anlarsınız. Bu arada portakalların kabuklarını rendeleyip pişmeye yakın içine atıp karıştırıyoruz (5-10 dk önce). Altını kapatıp biraz soğumasını bekliyoruz. Karanfiller üzerine çıkar onları iyice katılaşmadan ayırıyoruz. Kaplara dolduruyoruz. Üstü nar ile süslenebilir :) Afiyet olsun.
*************************************************************************
Noah's pudding is a very traditional desert in Turkey. It is very tasty but indeed very nutritious as well since it contains a lot of pulse. Normally, people cook this plain but I tried it with orange juice. It is just yummy :)

1 a glass of whole wheat, 1 glass of canned chick peas, 10 dried apricots, 2 big juicy oranges, 1 pack vanilla powder (5 gr), 3 table spoons of wheat starch, 3 dried cloves and 700 gr sugar.and plenty water :) If you like you can also add dried figs and dried beans but i don't like them in this.

We use dried whole wheats so I need to boil them a lot. If you have fresh ones don't boil this much. But I would recommend to use dried ones. I do not know how it would taste with fresh ones. It is the base of this pudding. Put wheat and chick peas in a big pot and pour water that is 2 fingers size above them and boil well. If possible boil in steam power pots. (15 mins in conventional and 10 minutes in the new style quick ones). When done open the cover and add 1 litre of boiling water. and squeeze and juice of oranges and add that as well. Don't throw the peal by the way. You need them later on. Chop apricotes into this and add sugar as well. Put starch and vanilla powder in a bowl. Dissolve them slowly adding from the boiling water from the pot slowly. When very liquid por it back into the bowl slowly and mixing well. Add the cloves and and when it is boiling decrease down to heat and boil for 30-35 minutes stirring occasionally until it thickens. After 20 minutes grade the peel of oranges and put them in as well. When cooked remove the cloves away and cool down for 5 minutes. then pour into bowls and cool down to room temperature. Then keep it in the refigrates for a couple of hours and serve cold. You can add some pomegranate grains over it when serving. Bon apetit!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder