23 Mayıs 2010 Pazar

Quince Desert / Ayva Tatlısı


Eveeet en sevdiğim kış tatlısı: Şarapta pişmiş ayva, elma ve armut. Sacede bunlardan birini de kullanabilirsiniz. Ama ben karıştırıyorum, değişik tadlar güzel oluyor. Neyse efenim. 2'şer küçük ayva, elma ve armut seçin. Kocaman almayın bakın tutmaz tarif. Kabuklarını soyuyoruz ama atmıyoruz. İkiye bölüp ortalarını temizleyip derin bir tenceyere atıyoruz. Üzerine yarım litre meyvemsi biraz asidik şarap. Dry şarap kullanmayın cidden kötü olur. 1 su bardağı da kırmızı meyve sularından dökün. Dimes'inki iyi oluyor bununla; tavisiye ederim. Olmazsa üzüm suyu ve vişne karıştırılabilir. 2 çubuk tarçın, 4 tane kuru karanfil ve avuç içiniz kadar kuru ıhlamur çiçeği. Varsa 1 kapak vanilya özü. 1 toz bardağı şeker. Bunu kaynayınca kısarak ağır ağır suyu iyice dibine inip meyveler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Sonra borcama alıp soğutuyoruz. Kalan sıvıyı da süzüp dolapta soğutun. Servis yaparken kaymak ve ya dondurma ekledikten sonra üzerinde gezdirebilirsiniz. Muhteşem! Bu arada kabukları da ıhlamurla kaynatın. Normalde tatlı yapmasanız bile özellikle elma ve armut kabuklarını atmayıp ıhlamurla kaynatınca pek güzel olur kışın. Hatta yazın da dolapta soğutup buzla servis edince çok güzel oluyor ;)
***************
Yesss, my favourite winter desert! Quince,apple or pear cooked in red wine :)you can make with one of theese fruits or I sometimes mix them :) So for the mixed one 2 quince, 2 pear and 2 apples. Put in a pot and add half liters of a fuity and acidic red wine. Don't use dry wine. It won't taste good. Add one glass of mix juice of red fruits. add two cinamon sticks, 4 dried cloves and a handful of dried linden. Linden really gives a nice aroma. Add a small spoon of vanilla. And add a glass of sugar. When boils cook it well maybe 40 minutes in low heat untill the juice remains less and thicky. And take them to a serving tray and cool down. Keep it in the refigrater for 2-3 hours before serving. Filter the juice in a jar and cool it down in the refirator as well. when serving place in a plate. You can add some crean or icecream in the middle and sprinkle with the juice :) Bon apetit! Note: you can boil the peels of the fruits with linden to make a nice fruit tea ;) Even in summaer you can meake the tea, cool in the fridge and serve with ice ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder