23 Mayıs 2010 Pazar

Buzlu Chai Tea Latte / Iced Chai Tea Latte


Yaz gelmeyecek; inat etti. Gelir gibi oluyor, geri gidiyor. Kışbahar bile bitti; gelmiyor. Araftayız sanki. Cumartesi sabah uyandığımda parlak güneş altında içeri dolan yaz esintisi sevindirmişti ama şimdi şarıl şarıl yağmur yağıyor. Yağmuru çok severim ama yakında onu da sevmeyeceğim! Yeter artık! Bu durum "başka bir sebeple gelmiştim ben bu dünyaya ama unuttum" genel durumuna tuz biber oluyor.

Ama yine de yaz gelmese de soğuk içecekler sezonunu açıyoruz: Buzlu chai latte:) Yine büyük katkılarından dolayı Serruş'a teşekkürler. Bu tarifi Hindistan'dan bir arkadaşından buldu çıkarttı. Bir kaç kez denedim; muhteşem oldu :)

Gayet basit. Bir tencereye 3 bardak su, 2 bardak süt ekliyoruz. Aslında uzun ömürlü sütler yerine ömrü bir kaç gün olan taze pastörize süt öneririm. Çok daha güzeldir tadı. Normalde de evde uht'lere tercih etmek lazım. Kahveler daha bir güzel oluyor ama işte çabuk tüketmek lazım. Ömrü kısa. Neyse efendim keyfinize göre şeker ekleyin az ya da çok. Yavaş yavaş ekleyip tadına bakarak ayarlayabilirsiniz. Kaynatmaya başlıyoruz. Kaynayınca içine 3-4 çorba kaşığı çay, 6-7 taze nane yaprağı (süper bir aroma veriyor), 2-3 tane kuru karanfil atıyoruz. Altını kısıp sütlü kahve rengine gelinceye kadar kaynatıyoruz. Çok koyulaştırmayın. Acırsa soğutunca kötü oluyor. Tadına bakın normal çay demler gibi uzun süre demlemicez. Çay ve nane tadı gelince kapatıp süzüyoruz. Sıcak içebilirsiniz. Aslında orjinal tarif öyleydi. Ama ben soğutup dolaba koydum. İyice soğuyunca da buzla servis. Smoothie blender varsa frappucino da yapabilirsiniz. Aman efendim o yok biz de Nagella'nın mutfağı değil heralde evimiz derseniz ama yine de azimliyseniz bir torbaya buzu koyun üzerine bez sarın; döverek ya da anlayışlı komşularınız varsa yere vurarak kar haline getirip karıştırın :) Not: çay olarak da Doğadan'ın yaprak çayını öneriyorum. Çoook başarılı! Şimdi bunu bir de değişik aromalarla denemek lazım. Örneğin tarçın çubukları, zencefil, kaynar baharatları ve ya rendelenmiş limon, portakal kabukları veyaaa böğürtlen sosu, irish cream şurubu ile örneğin :) Hımmmm irish cream ve portakal kabuğu rendesi kışkırtıcı geliyor kulağa :) Hatta baileys bile eklenebilir. Değişik likörler eklenebilir vsr, vsr.... Afiyet olsun!

******************************

It is indeed iced chai latte; nothing new :P (receipe from india). Put 3 glasses of water and 2 glasses of fresh milk in a pot. Add sugar to your taste. Bring it to boil. When it starts boling add 3 or 4 table spoons of black tea. Add 6-7 fresh mint leaves, 3-4 ... Devamını Gördried cloves. Boil at low heat till it turns to light brown colour. Do not boil much, as the tea might get bitter. Then filter and cool down in fridge. Serve with ice. Or you can make frapucino if you have ice crashing blender. Original receipe was sent as a hot drink but it tastes so good like this with mint flavour. And I was also thinking that this might work well with some other herbs, spices as well i.e. ginger, cinnamon sticks, or rasspberry syrup, or maybe irish cream or caramel syrup, graded orange peel ? Flavoured liqueurs? Hmmmm, irish creem and orange peel sounds tempting :) Enjoy it!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder