23 Mayıs 2010 Pazar

Yumuşak şeftaliler/Honungspersikor/Soft and Sweet Peaches


Honungspersikor :) Danimarka'dan ballı bademli şeftali tatlısı... Bunun tarifini gördüğümde kıştı ve şeftali filan yoktu ortalıkta. Ama bunun o zamandan (mazur görün kullanacağım ifadeyi) bombastik bir şey olacağını tahmin etmiştim!!! Şeftaliler çıktı deneyeyim bari dedim. Bir oturuşta hepsi yenecek cinsten bir şey oldu. İskandinav mutfağına bir sürü laf edilse de bazen muhteşem tatlılar çıkarıyorlar bence. Kanelbulle de deneyebilsem bir ara güzel olacak.
Tarifimiz şöyle:
Malzemeler:
4 tane büyük şeftali
4 yemek kaşığı bal
3 portakalın suyu
2-3 yemek kaşığı su
içi için:
4 yemek kaşığı çekilmiş badem
4 yemek kaşığı toz şeker
30 gr kadar tere yağı

Balı genişçe bir teflona koyun. Suyunu sıktığınız portakalları ve suyu ekletip kaymaya bırakın. Briaz karıştırın bal çözünsün. Bu arada şeftalileri ikiye kesin. Çekirdekleri çıkarıp soyun. Kaynayınca ballı portakala şeftalileri ekleyip yumuşayıncaya kadar kısık ateşte ön-arka ara araçevirerek (dikkatlice, ezip zedelemeyin sakın!) pişirin. Benim yaklaşık 20 dk sürdü yumuşayıncaya kadar pişirmem. Çok da yumuşamasın dağılır. Bu arada çekilmiş badem, tereyeğı ve şekeri iyice karıştırın. Şeftaliler pişince bir fırın kabına yerleştirin. Kalan ballı portakalı gezdirin üzerinde. Sonra yaptığınız badem karışımı orta boşluklara doldurun. Fırını önceden 200 C'ye ısıtıp ortasındaki malzeme karamelize renk alana kadar pişirin. 20 dk filan sürüyor. Soğumaya bırakın. Hala biraz sıcakken de güzel oluyor ve ya servisten önce buzdolabında biraz soğutursanız da olur. Yanında dondurma ile servis edilebilir.
Afiyet olsun... Parmaklarınızı yemeyin sakınnn :)
**************************************************************

These sweet peaches are from Danmark. It is called Honungspersikor. People keep on saying that Scandinavian kitche is very weak but I somtimes think that they really make good deserts. when I saw this it was winter and there was no fresh peaches around. So I had to wait like a sour apple until my time comes to mature ( a quote from kite hunter ;) Anyway, here is the receipe.

4 big peaches
4 table spoons of honey
3 orange juices
2-3 table spoons of water
for the opping:
4 table spoons of graded almond
4 table spoons of peaches
30 gr butter

Add the honey in a wide frying pan. Add the juice of oranges and the water mix well to dissolve honey and leave it to boil. In the mean time, peel the peaches; cut into halves and remove the seed. When it boils add the peaches and cook gently in low heat occcasionally turning them upside down. But be gentle don't wear them down. cook for around 20 minutes. they should not be really soften. Mix the gounded almond, butter and sugar in a bowl. Place the peaches in a cooking tray carefully and pour the remaining honey orange juice mixture over them and then add the butter almond mixture in the holes in the middle of peaches. Bring owen to 200C and cooke it for 20 minutes. It is very tasty when still hot. Or you can serve it cooled as well. A bal of icecream would be nice with it. bon Apetit! Don't eat your fingers as well :P

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder