23 Mayıs 2010 Pazar

Portakallı Sütlaç / Orange and Rice Pudding


Yahu bu ne zamandır aklımda deneyeyim diye bir türlü olmadı. Yazın bir aralar en son Whitemill'de yedim o gün bugündür deneyeceğim olmadı. Bugüne kısmetmiş. Portakallı sütlaaaç :)

Yarım su bardağı pirinci sıcak suda 20 dakika bekletelim. Sonra bir su bardağı sıcak suda suyunu çekinceye kadar iyice haşlayalım. Sonra üzerine 6 bardak süt, 1,5 bardak şeker döküyoruz. Bir paket de vanilya ekleyip pirinçler yumuşayıncaya kadar orta ateşte kaynatıyoruz. Bu arada bir portakalın kabuğunu rendeliyoruz. Sonra yarısını kesip beyaz iç kabuğunu tamamen alarak soyuyoruz ve bunu küçük küpler halinde doğruyoruz. Doğrarken biraz suyu akacak atmayın onu. Sonra 2 çorba kaşığı nişastayı bir kasede tencereden biraz süt alıp iyice ezip sonra biraz daha sütle çözeltip geri tenceyereye boşaltıyoruz. Bu arada portakal kabuğu rendelerini ve portakal küpleri doğrarken akan suyu da ekleyip 5-10 dk biraz koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz. Sonra bunu kaplara paylaştırıyoruz. (Fotoğrafta gördüğünüz suffle kaplarından 6 tanesine tam gelecek). Ve her kaba ekledikten sonra içine 3-4 tane portakal küpü atıp bastırıyoruz içine. Soğuk servis edin. İsterseniz servis yapmadan önce üzerini portakal dilimleri ile süsleyebilirsiniz ;)

İstanbul'da oturan sütlaçseverler Cihangir'deki Whitemill'in portakallaı sütlacını kesin denemeli :)
************************************
Rice pudding is also a very traditional desert in Turkey. But I tried it with orange aroma! Very nice.

Firstly keep half a glass of rice in boiling water for 20 minues. Rinse it well untill you remove all the starch out and then boil it in a glass of biling water untill the water evaporates totally. Then add 6 glasses of milk and 1 + 1/2 glasses of sugar. Add 5 grams of vanilla powder and boil it in medium heat well, stirring occasionally until the rice softens totally. In the mean time grade the peel of an orange. then cut it to half, peel out one half and chop into cubes gently. when the rice softens well in a small bowl add 2 table spoons of wheat starch and dissolve it well slowlly with adding from the milk slowly from the pot. When dissolved add tis into milk and rice slowly stirring well. Add the graded peel of orance and the juice of second half as well. Boil in medium heat for 5-10 minutes stirring well. then trn the heat off and pour into bowls. But before this add couple of the chopped oranges ;) Bring down to room heat and before serving cool in the refigrator for 2-3 hours. You can finish with slices of oranges when serving ;) Bon apetit!

If you ever happen to be in Istanbul, you can try this at Whitemill Cafe in Cihangir (beyoğlu) where they make this perfect!!! :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder