23 Mayıs 2010 Pazar

Portakallı Kremalı Tatlı / Orange and Cream Desert


Yahu bunun görüntüsü de muhteşem olduuuu :) Televizyonda sonuna yetiştim bir programda. İçinde tam ne vardı anlayamadım ama kafama göre uydurdum biraz, pek güzel oldu. Kişi sayısı kadar portakal. Ben 6 tane aldım. 6 tanesinin tek tek içlerini oyun. Ama tamamen değil birazı kalsın çeperlerinde ince bir tabaka olarak. Çıkan içlerin suyunu biraz süzün. Çok sulu olmayacak. Yani içinde yarım su bardağı kadar suyu olsun portakalın içi ile birlikte. Bunu robota atın. Üzerine 4-5 tane nane atın ,1 paket krema dökün. 2 çorba kaşığı şeker ve 3-4 çorba kaşığı sade dondurma ekleyin ve iyice çekin. Krema diğer malzemelerle birlikte özleşip kıvamı koyulaşıncaya kadar. Bunu sonra tekrar portakalların içine dondurun. Ve buzlukta doldurun. Servis yaparken üzerine nane yaprağı yerleştirilebilir. Mmmm çok güzel oldu. Şu portakal kış meyvesi ama yazın da inanılmaz taze tatlar yaratıyor :) Afiyet olsun.
****************************************************
I saw this in TV. I could not watch the whole receipe but I saw the end. So I improvised it a bit :). You need an orange per person. Carve out inside of oranges. But not carve totally; leave some meaty part a bit. Put what wou carved out in a blender. However it should not be soo juicy. For six oranges it should be around half a glass. Add 4-5 leaves of fresh mint, 1 small pack of fresh milk cream, 2 table spoons of sugar and 2-3 table spoons of vanilla ice cream. Blend well untill it thickens. And stuff the oranges with this. Finish with some mint leaves and freeze in the freezer for 2-3 hours before serving! It looks and tastes amazin :) Bon apetit.

Buzlu Chai Tea Latte / Iced Chai Tea Latte


Yaz gelmeyecek; inat etti. Gelir gibi oluyor, geri gidiyor. Kışbahar bile bitti; gelmiyor. Araftayız sanki. Cumartesi sabah uyandığımda parlak güneş altında içeri dolan yaz esintisi sevindirmişti ama şimdi şarıl şarıl yağmur yağıyor. Yağmuru çok severim ama yakında onu da sevmeyeceğim! Yeter artık! Bu durum "başka bir sebeple gelmiştim ben bu dünyaya ama unuttum" genel durumuna tuz biber oluyor.

Ama yine de yaz gelmese de soğuk içecekler sezonunu açıyoruz: Buzlu chai latte:) Yine büyük katkılarından dolayı Serruş'a teşekkürler. Bu tarifi Hindistan'dan bir arkadaşından buldu çıkarttı. Bir kaç kez denedim; muhteşem oldu :)

Gayet basit. Bir tencereye 3 bardak su, 2 bardak süt ekliyoruz. Aslında uzun ömürlü sütler yerine ömrü bir kaç gün olan taze pastörize süt öneririm. Çok daha güzeldir tadı. Normalde de evde uht'lere tercih etmek lazım. Kahveler daha bir güzel oluyor ama işte çabuk tüketmek lazım. Ömrü kısa. Neyse efendim keyfinize göre şeker ekleyin az ya da çok. Yavaş yavaş ekleyip tadına bakarak ayarlayabilirsiniz. Kaynatmaya başlıyoruz. Kaynayınca içine 3-4 çorba kaşığı çay, 6-7 taze nane yaprağı (süper bir aroma veriyor), 2-3 tane kuru karanfil atıyoruz. Altını kısıp sütlü kahve rengine gelinceye kadar kaynatıyoruz. Çok koyulaştırmayın. Acırsa soğutunca kötü oluyor. Tadına bakın normal çay demler gibi uzun süre demlemicez. Çay ve nane tadı gelince kapatıp süzüyoruz. Sıcak içebilirsiniz. Aslında orjinal tarif öyleydi. Ama ben soğutup dolaba koydum. İyice soğuyunca da buzla servis. Smoothie blender varsa frappucino da yapabilirsiniz. Aman efendim o yok biz de Nagella'nın mutfağı değil heralde evimiz derseniz ama yine de azimliyseniz bir torbaya buzu koyun üzerine bez sarın; döverek ya da anlayışlı komşularınız varsa yere vurarak kar haline getirip karıştırın :) Not: çay olarak da Doğadan'ın yaprak çayını öneriyorum. Çoook başarılı! Şimdi bunu bir de değişik aromalarla denemek lazım. Örneğin tarçın çubukları, zencefil, kaynar baharatları ve ya rendelenmiş limon, portakal kabukları veyaaa böğürtlen sosu, irish cream şurubu ile örneğin :) Hımmmm irish cream ve portakal kabuğu rendesi kışkırtıcı geliyor kulağa :) Hatta baileys bile eklenebilir. Değişik likörler eklenebilir vsr, vsr.... Afiyet olsun!

******************************

It is indeed iced chai latte; nothing new :P (receipe from india). Put 3 glasses of water and 2 glasses of fresh milk in a pot. Add sugar to your taste. Bring it to boil. When it starts boling add 3 or 4 table spoons of black tea. Add 6-7 fresh mint leaves, 3-4 ... Devamını Gördried cloves. Boil at low heat till it turns to light brown colour. Do not boil much, as the tea might get bitter. Then filter and cool down in fridge. Serve with ice. Or you can make frapucino if you have ice crashing blender. Original receipe was sent as a hot drink but it tastes so good like this with mint flavour. And I was also thinking that this might work well with some other herbs, spices as well i.e. ginger, cinnamon sticks, or rasspberry syrup, or maybe irish cream or caramel syrup, graded orange peel ? Flavoured liqueurs? Hmmmm, irish creem and orange peel sounds tempting :) Enjoy it!

Meyve topları / Fruit balls


Bunu daha önce de yemiştim sanırım bir yerlerde ama geçenlerde bir arkadaşımda da yedim; e artık deneme zamanı çoktan geçiyor diye bugün denedim. Çok basit ama bir o kadar sade ve lezzettli. Evde tek tük meyveler vardı ondan geldi aslında aklıma. Ya şu meyve toplarını deneyeyim dedim. Aslı ve Çido'ya teşekkürler tarif için. Önce bir tane büyükçe havucu rendeledim. Tavaya almadan suyunu iyice sıkıyoruz. Sonra bir tahta yemek kaşığının ucuyla azıcık margarin ekleyip kavurmaya başlıyoruz. Ayrıca çok az, bir çorba kaşığı kadar şeker ekliyoruz. 5-6 dakika kavrulunca büyük bir kaseye alıp içine 3-4 tane petibör bisküvi ufalıyoruz ve hamur kıvamına getirecek şekilde yoğuruyoruz. Sonra bunlardan misket büyüklüğünde toplar yuvarlayıp hindistan cevizine batırıyoruz. Yarısını böyle sade yaptım; tabağın güney kutbundakiler. Kalan yarısına 2 tatlı kaşığı kadar çekilmiş fındık ve bir tatlı kaşığı da kakoko ekleyip öyle yuvarladım; tabağın kuzey kutbundakiler. Sade havuçlusunu Aslı'da yeyip çok beğenmiştik. Ay ne kadar güzelmiş bunlar derken Çiğdem bunların elmalı ve cevizlilerini yediğinden bahsetti. O vakit beynimde bir rafa arşivlenmiş demek ki bunlar :) İki tane de küçük elma kalmış masada. Cincancon yeni tatlı denemesinin sevinciyle zaten ben havuçluları yaparken rendeleyiverdi bile elmaları. Aynı şekilde havuçlusu gibi yapıyoruz. Ama sanırım buna bir kaç tane daha bisküvi ekledim kıvamı biraz cıvık oldu. Yarısını sade yuvarladım; tabağın batısındakiler. Yarısına da 2 tatlı kaşığı dövülmüş ceviz ve 1 çay kaşığı tarçın ekleyip yuvarladım; tabağın doğusundakiler. Bir tane de muz varmış; ve de tabağın ortası boş kaldı. (Tabak da sanki bu tatlı için var olmuş şimdiye kadar da haberi yokmuş:) Muzu da iyice ezidim. Yine azıcık yağ ama bu sefer şeker yerine bal ekleyelim... Sanırım bombastik olacak bu. Bir kaç dakika pişirdim. Elmalı kadar bisküvi ekledim. Dolapta da kurabiye için damla çikolatalar vardıııı diye bağırıyor kulağımın dibinde şeytan. Biraz bekleyelim o zaman yoksa o damla çikolatlar eriyiverir bu sıcaklıkta eklersen. Neyse soğuyunca 1 çorba kaşığı da damla çikolatasını da ekleyip yavaşça karıştırıyoruz. Bunlar da dünyanın merkezindeki toplar oldu sayın seyirciler. Bunu biraz dolapta soğutmak gerek. Efenim bunu yemekten sonra ay ben çok yedim tatlı yemem; fazla ağır tatlı sevmem diyenlere akşamdam yapıp buzdolabında bekletip sunabilirsiniz. Ama 3-4 taneden fazla yerse de hooop demek lazım ;) Başka meyvelerle de denenebilir tabii ki. Niloşum, bunu kesin denemelisin ;)

*************************
Light but very tasty fruit balls. It could be a very nice desert choice for those who do not like heavy stuff after dinner. And it is very easy to make, you can do it a night before and keep in the fridge. On the north and south pole of the plate are the carrot balls. Grade a big carrot. Squeeze out the juice and take this in a pan. add half a table spoon of butter and a table spoon of sugar. Cook for 5 minutes. Then take this in a bowl and mix with 3-4 crumbled plain biscuits. Knead it couple of minutes to form into dough density. Then make small balls from half of this and roll them over mace. This is what you see in south. Then add 1 table spoon of graded hazelnut and 1/3 table spoon of cacao powder in the remaning and mix well. These are the balls you see on north. On the west and east you see apple balls. Made similarly with two small size or a big size apple. On the west are the plain apple and biscuit ones and on the east are the ones mixed with a table spoon of grounded walnut and 1/5 table spoon of cinamon powder. In the center is what devil whispers: Banana, honey and chcolate balls. Mash a banana, add butter again but instead of sugar add 1/3 table spoon of honey. Add biscuts mix well and wait untill it cools down. And then some drop chocolates (wait untill it cools down otherwise chocolates will mellt and mess everything). Keep in the fridge for an hour at least before serving. Yummy!

Portakallı Sütlaç / Orange and Rice Pudding


Yahu bu ne zamandır aklımda deneyeyim diye bir türlü olmadı. Yazın bir aralar en son Whitemill'de yedim o gün bugündür deneyeceğim olmadı. Bugüne kısmetmiş. Portakallı sütlaaaç :)

Yarım su bardağı pirinci sıcak suda 20 dakika bekletelim. Sonra bir su bardağı sıcak suda suyunu çekinceye kadar iyice haşlayalım. Sonra üzerine 6 bardak süt, 1,5 bardak şeker döküyoruz. Bir paket de vanilya ekleyip pirinçler yumuşayıncaya kadar orta ateşte kaynatıyoruz. Bu arada bir portakalın kabuğunu rendeliyoruz. Sonra yarısını kesip beyaz iç kabuğunu tamamen alarak soyuyoruz ve bunu küçük küpler halinde doğruyoruz. Doğrarken biraz suyu akacak atmayın onu. Sonra 2 çorba kaşığı nişastayı bir kasede tencereden biraz süt alıp iyice ezip sonra biraz daha sütle çözeltip geri tenceyereye boşaltıyoruz. Bu arada portakal kabuğu rendelerini ve portakal küpleri doğrarken akan suyu da ekleyip 5-10 dk biraz koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz. Sonra bunu kaplara paylaştırıyoruz. (Fotoğrafta gördüğünüz suffle kaplarından 6 tanesine tam gelecek). Ve her kaba ekledikten sonra içine 3-4 tane portakal küpü atıp bastırıyoruz içine. Soğuk servis edin. İsterseniz servis yapmadan önce üzerini portakal dilimleri ile süsleyebilirsiniz ;)

İstanbul'da oturan sütlaçseverler Cihangir'deki Whitemill'in portakallaı sütlacını kesin denemeli :)
************************************
Rice pudding is also a very traditional desert in Turkey. But I tried it with orange aroma! Very nice.

Firstly keep half a glass of rice in boiling water for 20 minues. Rinse it well untill you remove all the starch out and then boil it in a glass of biling water untill the water evaporates totally. Then add 6 glasses of milk and 1 + 1/2 glasses of sugar. Add 5 grams of vanilla powder and boil it in medium heat well, stirring occasionally until the rice softens totally. In the mean time grade the peel of an orange. then cut it to half, peel out one half and chop into cubes gently. when the rice softens well in a small bowl add 2 table spoons of wheat starch and dissolve it well slowlly with adding from the milk slowly from the pot. When dissolved add tis into milk and rice slowly stirring well. Add the graded peel of orance and the juice of second half as well. Boil in medium heat for 5-10 minutes stirring well. then trn the heat off and pour into bowls. But before this add couple of the chopped oranges ;) Bring down to room heat and before serving cool in the refigrator for 2-3 hours. You can finish with slices of oranges when serving ;) Bon apetit!

If you ever happen to be in Istanbul, you can try this at Whitemill Cafe in Cihangir (beyoğlu) where they make this perfect!!! :)

Quince Desert / Ayva Tatlısı


Eveeet en sevdiğim kış tatlısı: Şarapta pişmiş ayva, elma ve armut. Sacede bunlardan birini de kullanabilirsiniz. Ama ben karıştırıyorum, değişik tadlar güzel oluyor. Neyse efenim. 2'şer küçük ayva, elma ve armut seçin. Kocaman almayın bakın tutmaz tarif. Kabuklarını soyuyoruz ama atmıyoruz. İkiye bölüp ortalarını temizleyip derin bir tenceyere atıyoruz. Üzerine yarım litre meyvemsi biraz asidik şarap. Dry şarap kullanmayın cidden kötü olur. 1 su bardağı da kırmızı meyve sularından dökün. Dimes'inki iyi oluyor bununla; tavisiye ederim. Olmazsa üzüm suyu ve vişne karıştırılabilir. 2 çubuk tarçın, 4 tane kuru karanfil ve avuç içiniz kadar kuru ıhlamur çiçeği. Varsa 1 kapak vanilya özü. 1 toz bardağı şeker. Bunu kaynayınca kısarak ağır ağır suyu iyice dibine inip meyveler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Sonra borcama alıp soğutuyoruz. Kalan sıvıyı da süzüp dolapta soğutun. Servis yaparken kaymak ve ya dondurma ekledikten sonra üzerinde gezdirebilirsiniz. Muhteşem! Bu arada kabukları da ıhlamurla kaynatın. Normalde tatlı yapmasanız bile özellikle elma ve armut kabuklarını atmayıp ıhlamurla kaynatınca pek güzel olur kışın. Hatta yazın da dolapta soğutup buzla servis edince çok güzel oluyor ;)
***************
Yesss, my favourite winter desert! Quince,apple or pear cooked in red wine :)you can make with one of theese fruits or I sometimes mix them :) So for the mixed one 2 quince, 2 pear and 2 apples. Put in a pot and add half liters of a fuity and acidic red wine. Don't use dry wine. It won't taste good. Add one glass of mix juice of red fruits. add two cinamon sticks, 4 dried cloves and a handful of dried linden. Linden really gives a nice aroma. Add a small spoon of vanilla. And add a glass of sugar. When boils cook it well maybe 40 minutes in low heat untill the juice remains less and thicky. And take them to a serving tray and cool down. Keep it in the refigrater for 2-3 hours before serving. Filter the juice in a jar and cool it down in the refirator as well. when serving place in a plate. You can add some crean or icecream in the middle and sprinkle with the juice :) Bon apetit! Note: you can boil the peels of the fruits with linden to make a nice fruit tea ;) Even in summaer you can meake the tea, cool in the fridge and serve with ice ;)

Yeşil sungria / Green Sungria


Denenmiş güzel tarifler birikmiş :)
Yeşil sungria... Buna da meyve sıkma makinası lazım ya da hazır meyve sularından yeşil meyveler karışımı bulursanız olur.
1 şişe aromatik beyaz şarap, 3 kırmızı sulu elma, 1 yeşil elma, 2 kivi, 2 salkım yeşil üzüm. 5-6 tane nane yaprağı biraz da şeker veee schweps acı limon.
Kırmızı elmaları, kivinin bir tanesini ve 1 salkım üzümü meyve sıkma makinasında sıkın. Yaklaşık 3 su bardağı kadar olması lazım. Bir büyük kavanoza dökün bunları. Makina yoksa meyve suyundan 2 bardağı dökün. Üzerine 1,5 bardak schweps ekleyin. Üzerine şarabı boşaltın. Yeşil elmayı ve kiviyi dilimleyip atın içine. Kalan bir salkım üzümleri ortadan ikiye bölerek ekleyin. 2 çorba kaşığı şeker ve naneleri ekleyin. Bir kaç dilim limon da ekleyebilirsiniz. Dolapta 5-6 saat beklesin. Sonra bardaklara önce meyvelerden ekleyip sonra sungria doldurun. Yaz sıcaklarında serin geceler :) Yazı seviyorum :)
*********************************
This is a very nice sungria :)
You need fruit squeezer for this or try find juice of green fruits.
a bottle of fruity white wine,4 green apples, 2 kiwis, 2 bunches of green grapes. 5-6 leaves of fresh mint, a bottle of schweppes bitter lemon and some suger .
Squeeze the jıice of 3 apples, a kiwi and one bunch of grapes in fruit squuzer. It should be around 3 glasses of juice. Put in a big jar. Add 1 and 1/2 glasses of scheweppes and pour wine over it. Slice and remaining apple and kiwi in it and chop grapes into halves and add in. Add mint leaves and 2 table spoons of sugar. You can also add 2 slices of lemons. Keep it in the refigrator for 5-6 hours. when serving put some of the fruit slices in the glass and pour sungria. Perfect for a summer night :) I love summer!!!!

Yumuşak şeftaliler/Honungspersikor/Soft and Sweet Peaches


Honungspersikor :) Danimarka'dan ballı bademli şeftali tatlısı... Bunun tarifini gördüğümde kıştı ve şeftali filan yoktu ortalıkta. Ama bunun o zamandan (mazur görün kullanacağım ifadeyi) bombastik bir şey olacağını tahmin etmiştim!!! Şeftaliler çıktı deneyeyim bari dedim. Bir oturuşta hepsi yenecek cinsten bir şey oldu. İskandinav mutfağına bir sürü laf edilse de bazen muhteşem tatlılar çıkarıyorlar bence. Kanelbulle de deneyebilsem bir ara güzel olacak.
Tarifimiz şöyle:
Malzemeler:
4 tane büyük şeftali
4 yemek kaşığı bal
3 portakalın suyu
2-3 yemek kaşığı su
içi için:
4 yemek kaşığı çekilmiş badem
4 yemek kaşığı toz şeker
30 gr kadar tere yağı

Balı genişçe bir teflona koyun. Suyunu sıktığınız portakalları ve suyu ekletip kaymaya bırakın. Briaz karıştırın bal çözünsün. Bu arada şeftalileri ikiye kesin. Çekirdekleri çıkarıp soyun. Kaynayınca ballı portakala şeftalileri ekleyip yumuşayıncaya kadar kısık ateşte ön-arka ara araçevirerek (dikkatlice, ezip zedelemeyin sakın!) pişirin. Benim yaklaşık 20 dk sürdü yumuşayıncaya kadar pişirmem. Çok da yumuşamasın dağılır. Bu arada çekilmiş badem, tereyeğı ve şekeri iyice karıştırın. Şeftaliler pişince bir fırın kabına yerleştirin. Kalan ballı portakalı gezdirin üzerinde. Sonra yaptığınız badem karışımı orta boşluklara doldurun. Fırını önceden 200 C'ye ısıtıp ortasındaki malzeme karamelize renk alana kadar pişirin. 20 dk filan sürüyor. Soğumaya bırakın. Hala biraz sıcakken de güzel oluyor ve ya servisten önce buzdolabında biraz soğutursanız da olur. Yanında dondurma ile servis edilebilir.
Afiyet olsun... Parmaklarınızı yemeyin sakınnn :)
**************************************************************

These sweet peaches are from Danmark. It is called Honungspersikor. People keep on saying that Scandinavian kitche is very weak but I somtimes think that they really make good deserts. when I saw this it was winter and there was no fresh peaches around. So I had to wait like a sour apple until my time comes to mature ( a quote from kite hunter ;) Anyway, here is the receipe.

4 big peaches
4 table spoons of honey
3 orange juices
2-3 table spoons of water
for the opping:
4 table spoons of graded almond
4 table spoons of peaches
30 gr butter

Add the honey in a wide frying pan. Add the juice of oranges and the water mix well to dissolve honey and leave it to boil. In the mean time, peel the peaches; cut into halves and remove the seed. When it boils add the peaches and cook gently in low heat occcasionally turning them upside down. But be gentle don't wear them down. cook for around 20 minutes. they should not be really soften. Mix the gounded almond, butter and sugar in a bowl. Place the peaches in a cooking tray carefully and pour the remaining honey orange juice mixture over them and then add the butter almond mixture in the holes in the middle of peaches. Bring owen to 200C and cooke it for 20 minutes. It is very tasty when still hot. Or you can serve it cooled as well. A bal of icecream would be nice with it. bon Apetit! Don't eat your fingers as well :P

Yumuşacık ve Tatlı Elmalar / Soft and Sweet Apples


Görmemişin bir tefal düdüklü tenceresi olmuş; tutmuş düdüğünü koparmış misali ben de maceradan maceralara koşuyorum sevgili cookbook severler yeni tefal düdüklü tenceremle:P Bu tatlımızın adı Zükne! Yine bir füzyon uydurmasyon aslında. Ama bu nev-i şahsına minhasır ismi de sevgili kardeşim uydurdu yine. Efendim söylemesi ayıp güzel bir yemek yedik; masayı toplarken dedim ki tatlı da yapacağım bugün. Ne yapacaksın diye sordu. Ben de düdüklüde yapacağım dedim; sağır duymaz uydurur zükne yapacağım gibi bir şey anlamış. Gülme krizleri son bulunca adını Zükne koymaya karar verdik :P Çok bilinmedik bir şey değil aslında. Bu çeşit meyve tatlısı tarifi; ortalıkta bol miktarda mevcut! Normal tencerede de yapabilirsiniz ama uzun sürer biraz. 4 tane elmayı soyup ikiye bölüyoruz; ortalarını temizliyoruz.Bunları düdüklü tencereye attım. Sonra iki portakal sıktım. İçine bir çorba kaşığı bal, 2 kapak karamel, 1 kapak da vanilya şurubu döktüm karıştırıp elmaların üzerine döktüm. Yaramazlık yapacağız ya duramadık, 2 tane kuru inciri küp dağrayıp 1 avuç da kuru üzümle birlikte tencereye ekliyoruz. 2 tane de kuru karanfil atalım. En son üzerinde biraz şeker gezdirdim ama çok az 1 çorba kaşığı kadar. Yarım su bardağı kaynar su ekleyip kapağını kapatıyoruz ve kaynayıp düdük kapanıp buhar çıkmaya başlayınca 5 dakika ateşi kısıp pişiriyoruz. Eski tip düdüklülerde 15 dk yeter sanırım ama bir su bardağı su gerek olabilir. Normal tencerede de biraz da su ekleyip baya kaynatmak lazım. Belki yarım saat 45 dakika.

Pişince elmaları bir kaba alıyoruz. İçindeki üzüm ve incirleri çıkaralım bir kaseye suyunu da başka bir kaseye süzerek ve bunu bir avuç dövülmüş cevizle karıştırıyoruz. Karışımı elmaların içlerine yerleştirip süzdüğümüz suyu da üzerinde yavaşça gezdiriyoruz. Soğutup servis yapıyoruz! Afiyet olsun :)

*************************************************
This is a bit of fusion receipe. I made it as I felt one day. There are a lot of receipes on internet for fruit deserts but here is how I made this:

I cut 4 apples into halves and peeled them. Removed the seeds and hard parts in the middle. I put them into steam power pot. Then added the juice of 2 oranges. Added 1 table spoons of honey, 2 small spoons of caramel syrup and a spoon of vanilla syrup. Chopped 2 dried figs into it and add a handfull of raisins. Then I also felt like adding 2 dried cloves. Finally I added a little bir of sugar, not so much a table spoon. Mix this well and add half a glass of boiling water. I cooked 5 minutes when steam way was closed. (should be more for conventional steam power pots - maybe 15 minutes with more water, a glass maybe). Ehen cooked, put the apples in a serving plate, put the raisins and figs in a bowl filtering juice in a seperate bowl. Mix the figs and reaisins with a handful of smashed wallnut and add these in the middle of apples. And pour the fitlered cooked juice slowly over them. Cool down in refigrator before servinbg them. Just amazing, guaranteed!!! Bon apetit :)))

Portakallı Aşure / Noah's Pudding with Orange Juice


Portakallı aşureeee :) Portakala taktım bu aralar; herşeyini deniyorum... Zaten turunçgiller delisiyim ama yakışıyor gerçekten bir çok şeye. İlk denemem pek olmadı ama ikincide tuttu :)
1 su bardağı ve yarımdan biraz daha az dövme (işlenmemiş buğday), 1 su bardağı konserve nohut, 10 tane kuru kayısı, 2 büyük portakal, 1 paket vanilya, 3 çorba kaşığı buğday nişastası, 3 tane kuru karanfil 700 gr şeker. Bol su :) Severseniz fasulye ve incir de ekleybilirsiniz ama ben sevmem koymadım. Hatta portakal aroması çok güzel oldu sadece dövme ile mi yapsam diye düşünüyorum. Ve ya çilek, nar aroması da denenebilir mi acep :)
Neyse, dövme ve nohutu yıkayıp üstünü iki parmak geçene kadar düdüklü tencerede (eski tip) 15 dakika iyice haşlıyoruz. Öncekinde direk pişirmeye kalktım facia oldu. Düdüklü yoksa o zaman bir gece öncesinden ıslatın bari; dünya pişiyor nohut döövme pişmiyor. Haşlanınca düdüklüyü açıyoruz, 1 litre suyu kaynatıp ekliyoruz. 2 portakalın suyunu sıkıp ekliyoruz. Portakal kabuklarını atmayın sakın. Kuru kayısıları da küçük küçük doğrayıp ekliyoruz. Şekeri ekliyoruz karıştırıyoruz. Bu arada bir kaseye vanilya ve nişastayı döküp tencereden kaşıkla az az su alarak çözeltiyoruz. İyice sıvılaşınca tencereye döküyoruz, katrıştırıyoruz. Karanfilleri atıyoruz. Kaynayınca kısıyoruz ve iyice koyulaşıncaya kadar kaynatıyoruz. 30-45 dk kadar. Zaten kıvamı koyulaşınca anlarsınız. Bu arada portakalların kabuklarını rendeleyip pişmeye yakın içine atıp karıştırıyoruz (5-10 dk önce). Altını kapatıp biraz soğumasını bekliyoruz. Karanfiller üzerine çıkar onları iyice katılaşmadan ayırıyoruz. Kaplara dolduruyoruz. Üstü nar ile süslenebilir :) Afiyet olsun.
*************************************************************************
Noah's pudding is a very traditional desert in Turkey. It is very tasty but indeed very nutritious as well since it contains a lot of pulse. Normally, people cook this plain but I tried it with orange juice. It is just yummy :)

1 a glass of whole wheat, 1 glass of canned chick peas, 10 dried apricots, 2 big juicy oranges, 1 pack vanilla powder (5 gr), 3 table spoons of wheat starch, 3 dried cloves and 700 gr sugar.and plenty water :) If you like you can also add dried figs and dried beans but i don't like them in this.

We use dried whole wheats so I need to boil them a lot. If you have fresh ones don't boil this much. But I would recommend to use dried ones. I do not know how it would taste with fresh ones. It is the base of this pudding. Put wheat and chick peas in a big pot and pour water that is 2 fingers size above them and boil well. If possible boil in steam power pots. (15 mins in conventional and 10 minutes in the new style quick ones). When done open the cover and add 1 litre of boiling water. and squeeze and juice of oranges and add that as well. Don't throw the peal by the way. You need them later on. Chop apricotes into this and add sugar as well. Put starch and vanilla powder in a bowl. Dissolve them slowly adding from the boiling water from the pot slowly. When very liquid por it back into the bowl slowly and mixing well. Add the cloves and and when it is boiling decrease down to heat and boil for 30-35 minutes stirring occasionally until it thickens. After 20 minutes grade the peel of oranges and put them in as well. When cooked remove the cloves away and cool down for 5 minutes. then pour into bowls and cool down to room temperature. Then keep it in the refigrates for a couple of hours and serve cold. You can add some pomegranate grains over it when serving. Bon apetit!

Vickibabes Smoothie


Bu tarif Vickibabes'den :) Sanırım Avustralya'dan bir smoothie. Çok lezzetli ve ferahlatıcı, özellikle nanenin ince dokunuşu çok güzel. Ancak bunu yapmak için blender ve ya robot gerekli. Malzemeler: 1 tane ananas. (Taze olması daha güzel olur. Mümkünse konserve olmasın). 4 elmanın suyu. (Meyve sıkma makinası yoksa saf elma suyu bulmaya çalışalım - 1 büyük bardak). 1 avuç taze nane ve buz.

Önce ananas ve naneleri iyice çekiyoruz blenderda. Elmaların suyunu sıkıp ekliyoruz ve biraz daha karıştırıyoruz. Blender buz çekiyorsa en son buzları atıp çekiyoruz (10-15 küp). Kırmıyorsa robotta çekip ekleyin ve ya bir torbaya doldurup üzerine bez sarıp kar haline getirene kadar dovün. İyice karıştırın.İsterseniz biraz soğuk beyaz şarap da ekleyebilirsiniz.

***************************
This receipe is from Vickibabes, an Australian smoothie. Very nice and fresh, especially the mint touch is excellent. You need a strong blender that also crushes ice to make this. Or smash ice in a bag and add. 1 fresh pineapple, 4 apple, a handful of fresh mints and ice. Please don't try with canned ones. Won't be the same! Blend pineapple and mints in the blender finely. Squeeze the juice of apples and add it. It should be around a glass of juice. Then add the ice and blend until you smooth it. If you like you can add some cold fruity white wine :)

Çilekli Şampanya / Strawberry Champaigne


) Havalar ısınıyor, soğuk kokteyller zamanı geliyorrrr..Ayy, sangria zamanı geldi çattı bile :) Neyse bununla başlayalım. Sanırım italya'dandı bu. Tarifi kazandıran teyzeme sevgilerle :)
150 gr çilek. 1 çorba kaşığı pudra şekeri. Ve şampanya ya da sparkling wine denen şeyden bulursanız o daha güzel oluyor (soğutulmuş). Çilekleri iyice ezin. Blenderda veya rendeleyin olmadı patates ezeceği o da yoksa bir bardak altı ile :) Bir sürahiye koyup pudra şekeri ile karıştırın iyice. Üzerine soğutulmuş şampanyayı ekliyorsunuz ve karıştırıyorsunuz iyice. Yarasın :)
******************************************
Wheather is warming up!!!! Cold coctails time is approaching. Hmmm, a glass of cold sungria. Ok let's start with strawberry champaigne. 150 gr strawberry, 1 table spoon of castor sugar and champaigne or sparkling wine (refrigerated). It is better indeed with sparkling wine. Smash strawberries into a decanter; put the sugar over and mix well and pour the sparkling wine over it. Mix and serve cold! Şerefe :)

İncir Tatlısı / Fig Desert


Lalalaaaaaaaaa :) Ankara'ya yaz gelmeyecek; yok kesin gelmeyecek. Ancak biz soğuk ve leziz yaz tatlılarına devam ediyoruz :) İşten geldiniz; zar zor makarna yapıp yediniz ya da dışardan yediniz. Ama yok olmayacak böyle; biraz sizi mutlu edecek tatlı mı lazım? Ama hiç bir şey içinizden gelmiyor mu? Bir de kolay olsun ve de hafif olsun ama ağzınızda patlayan bir şey mi olsun? "Başka derdin?" derler insana bu durumda. Ama öyle şeyler demiyoruz sakın ve dolaptan buz gibi soğumuş büyük bir incir çıkarıyoruz. Soyup üzerinden artı şeklinde keserek parçaları çiçek gibi açın. Üzerine iki top kaymaklı dondurma. Ve deee onun da üzerine ahududu reçeli. Mmmmmm muhteşem oluyor. Ben dondurmadan önce azıcık (çok az) pekmez gezdirdim. Efenim Fakocincancon hiç hoşlanmadı bundan; naptın ya illa karıştıracan yani diye söylenip gördüğünüzden iki tane yuttu ama bu arada!!! Aslında haklı olabilir. Sevmezseniz yapmayın. Fakat bence çok az miktarda çok hoş mayhoş bir tad kattı. Zaten bunu başka reçeller şuruplarla yapabilirsiniz. Ya da başka meyvelerle... Mesela buz gibi soğumuş kavun üzerine limonlu dondurma ve üzerine vanilya sosu. Ve yaaa kavun üzerine biraz dövülmüş ceviz, üzerine kaymaklı dondurma üzerine bal :))) Hayal gücünüze ve damak tadınıza kalıyor artık. Şimdiden afiyet olsun :D
***************************************
Hımmm, you are back tired from work and hardly ate something quick and you look for a nice but easy to make desert? If you can find fresh figs I have a very nice suggestion. Peeel the fig. Make a cros over it with a knife and open up the four sides so that it looks like a flower. Put two balls of vanilla ice cream in the middle. And pour some rasspberry jam over it :) Very nice and yummy! You can make it with other fruits as well; up to your imagination ;) For instance why not half of a small ice-cold melon with two balls of lemon icecream with vanilla syrup over it or vanilla icecream, smashed wallnuts and some honey over it? :))) Bon apetit!