8 Mayıs 2010 Cumartesi

Alternatif kahvaltı? Domatesler, fesleğenler, ceviz, armut, bal :) / Looking for an alternative breakfast? Basl, cheese, tomato, honey, wallnuts :)


Ah Zeren ah! O Cihangir'deki boğaz manzaralı ev neden bırakılır. Ne zaman bu kahvaltıyı yapsam, aklıma senin evin gelir :) Bir haftasonu Zerenciğim saolsun, boğaza karşı Fındıkpalas'ta kahvaltı yaparken farkettim ki durulmuşuz iyice. Ne kahvaltılar yapılırdı eskiden... O nedenle alternatif bir kahvaltı keyfi muhteşem olmuştu o pazar. Armutlusu için Zerencim çok saol; peynirlileri yemiştim de armut aklımın ucundan geçmezdi. Çok başarılı. Başka meyvelerle de deneyler yapmak lazım :) Her zamanki gibi kardeşim üffff ya ne yapıyorsun yine dedi özellikle armutlu için, sonra benimkinin de yarısını yuttu :)

Şimdi çok kolay ama süper lezzetli olacak bir set... Kişi sayısına göre, yiyebileceğiniz kadar çavdarlı ya da kepekli güzel ekmek alıyoruz. Rica ediyorum bir fırın bulun, bakkaldan marketten beklemiş seri üretim ekmeklerden olmasın! Dilimlettiriyoruz. Fırına veriyoruz ve 20-25 dakika 150 derecede kızarıyor ekmekler. Ve de çeşitli kombinasyonlar yaratıyoruz ;)(siz yaratıcılığınızı kullanıp daha farklı karışımlar yapabilirsiniz tabi :)):

Fesleğenli domatesli:
Ekmeğin üzerine soyulmuş sarmısağı biraz sürtüyoruz. 1 tatlı kaşığı saf zeytin yağını gezdiyoruz. Üzerine 2-3 dilim fransız biberli füme peyniri. Üzerine domates dilimleri ve taze fesleğen yaprağı.

Fesleğenli cherry domatesli:
Ekmeğin üzerine soyulmuş sarmısağı biraz sürtüyoruz. 1 tatlı kaşığı saf zeytin yağını gezdiyoruz. Üzerine 2-3 dilim mozarella peyniri. Onun üzerine ikiye bölünmüş cherry domatesler ve taze fesleğen yaprağı.

Armutlu ballı:
3-4 dilim (çok ince dilimlenmiş) armutları ekmeğin üzerine dizip üzerine tulum ve ya lor peyniri döküp bal gezdiriyoruz. Onun üzerine de dövülmüş ceviz. (Not bu alternatif olarak bal ve ceviz yerine pekmez ve kuru üzümle de pek güzel oldu).

Kaymaklı pekmezli:
Ekmeğin üzerine taze süt kaymağı sürüp üzerinde pekmez gezdiriyoruz. Ve kuru üzüm ekliyoruz.

Ballı cevizli:
Ekmeğin üzerine kaymak sürüp bal gezdiriyoruz. Üzüm ve ceviz ekliyoruz.

Not: peynirleri değiştirebilirsiniz tabii ki zevkinize göre. Zaten Zeren'in yaptıkları imece'den gelen peynirle idi ama ben hemen getiremedim tabii ki. Kullanılan malzemeler organike dönüşürse tadı ayrı bir lezettli olur tabii ki :))) Afiyet olsun. İyi haftasonları.

*****************************************
I met this receipe at a wonderful flat of a friend of mine with wonderful Bosphorus view one weekend. It is just amazing! an alternative breakfast. I think I've had similar stuff in France couple of times before but it was not as comprehensive as this one!

Get some nice bread from a bakery depending on number of people invited. Slice them and put in the owen 20-25 minutes at 150C. And prepare various combination of toppings. You can of course develop your own toppings but here are some suggestions:

Basil and tomato:
Scrup a clove of garlic over the baked slice of bread shortly. Put some drops of olive oil over it. Place couple of slice of sme French cheese. Over it some slices of tomatos and some leaves of basil!

Basil and cherry tomato:
Scrup a clove of garlic over the baked slice of bread shortly. Put some drops of olive oil over it. Place some slices of mozarella cheese. Chop couple of cherry tomatos into halves and put over cheese and add some leaves of basil!

Pear and honey:
Place 3-4 finely sliced pear over slice of bread and put some cheese encased in a skin. Sprinkle with honey and hammered wallnuts. Alternatively instead of honey you can also use grape molasses and raisins.

Cream and grape molasses:
Put some whipped fresh milk crean over bread. Sprinkle grape molasses and raisins.

Cream honey and wallnut:
Put some cream over bread, sprinkle honey and add hammered wallnuts.

Bon Apetit!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder