8 Mayıs 2010 Cumartesi

Biberli Ekmek / Paprika Bread


Biberli Ekmek :) E bunun da bi tarifini verelim artık... Hep hep ye nereye kadar; yapsın bakalım bi tadanlar :) İlk görenler için şöyle diyelim süperdir: kahvaltıda 5 çayında her durumda iyi gider. Çıkışı Antakya ama Mersin ve Adana'da yaygın olarak bilinir.

Bu tarif bir büyük tepsi ve ya 2 posta küçük tepsi için.
Hamuru: 1 kg un
1 yumurta
1 çay bardağı süt
2/3 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kuru ve ya yaş hamur mayası (ki ben Dr Oetker kuru hamur mayası öneririm gayet başarılı)
ve ılık su.
Üzeri: 3-4 dolu dolu çorba kaşığı biber salçası (bunu ne olur konserve ketçap gibi hazır biber salçalarından yapmayın hiçbir anlamı yok. Ya Hatay, Mersin, Adana taraflarında tanıdıklardan isticeksiniz ya da "ev yapımı tipi biber salçası" bulcaksınız pul pul olandan. Yöresel ürünler satan yerler ve ya bazen büyük marketlerde de olabiliyor.
3 büyük ve ya 4 orta soğan
2 küçük paket ve ya bir büyük paket susam (150-160 gr kadar)
2 domates rendesi.
Önce hamurunu yapın beklicek biraz. Unu geniş çukurca bir kaba döküp içine kuru hamur mayasını iyice karıştırın una. Yaş mayalardansa 1 çay bardağı sıcak suda eritip dökebilirsiniz. Neyse sonra yumurta, süt ve yağı döküp biraz da sıcak su ekleyin yoğurun. Suyu biraz azar azar ekleyin yoğururken..Çekecek kadar olacak; az geldikçe döküp iyice yoğurun. İyiyce özleşince bir süre evire çevire ara sıra ellerinizi ıslatıp yoğurun. Ne kadar iyi yoğurursanız o kadar pufuduk olur :) Üzerine bir şey kapatıp biraz dinlendirin. Şimdi ya yok ben hamur yapamam diyenler için pratik bir çözümü var, gidip fırından ekmek hamuru alın 2 tane :) Aynısı olmaz ama idare eder.
Sonraa, hamur dinleniken soğanları doğrayın küp küp. Bir teflonda yağla kavurun biraz (yapı az olmasın); domates rendesini ve salçayı ekleyin sonra biraz da onlarla pişsin. Sonra altını kapatıp susamları boşaltın. iyice karıştırın.
Hamuru tepsiere top top yuvarlayıp yerleştiyoruz; sonra üzerinde bastırarak disk haline getiriyoruz. Ve hazırladığımız içi bol bol yayıyoruz üzerlerine. Bol koyun çünkü hamur pişerken kabaracak aralarda boşluk olmasın. Fırın 175 derecede 30 dk kadar pişiriyoruz. Ara sıra kontorl edin yanmasın ama.
Afiyet olsun :)
*******************
This is called pepper bread. It is very easy to bake but very delicious. It is from the beautiful city of Antakya. However it is also very popular along the eastern Mediterranean coast of Turkey. However this might be a bit difficult to make abroad. Because you need to find red pepper paste. However it still should be home made one. The readymade ones are very smooth but the ones we use are not that smooth. You can see the solid particles in it. If you still want to try and if you are in Europe find a store that sells Turkish products and try to find a Turkish pepper paste in cans. It should read “biber salçası” over it.
You will need:
1 kg of wheat flour
1 egg
100 gr milk
75 gr oil
1 pack of dry yeast (10 gr)
Warm water for the dough
For the toping you will need
3 onions
150 gr sesame seeds
4-5 table spoons of pepper paste
2 tomatos (graded)


Start making the dough first. In a big bowl poor the flour. Add salt. Make a hollow in the centre Add here the dry yeast. If you have wet one dissolve it in hot water and poor in the flour. Also add here egg, milk and oil. Mix well. Add some water and knead it with the help of warm water as you need. The dough should become very soft and knead well until it starts expanding. It should become really puffy Leave it aside for 20 minutes to expand. Cover with a cloth.
In the meantime chop the onions in a frying pan. Add half a cup of oil. And add pepper paste and graded tomato. Cook over in medium heat mixing well for 5-6 minutes. Take the pan off the fire and add sesame seeds.
Place baking paper in the oven tray. Make balls from the dough. (approximately at the size of tennis balls). Place them over the tray. Leave some space in between the balls as they will expand further during cooking. With a spoon press over balls to level the surface and place topping over them. A very full table spoon to each. Cook around 30 minutes at 150-175 C in pre-heated oven but check regularly. And again, don’t forget to make tea when it is cooking Bon apetit.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder