8 Mayıs 2010 Cumartesi

Çökelekli salçalı salata/Tomato and Curd cheese salad


Görüntü pek başarılı olmadı karıştırıken etrafını batırmışım tabağın ama tadı muhteşemdir! Garantili hem de :) Aslen anneannem yapardı bunu hep yaylaya gittiğimizde ama bence çok da güzel bir meze aynı zamanda. Tek sorun biraz çiğ soğan yiyeceksiniz :))) Bir de tabi topaç şeklinde baharatlanarak kurutulmuş çökelek peyniri bulmak lazım ve de güzel bir ev yapımı biber salçası. Bunları artık büyük şehirlerimizde de Antakya ürünleri satan mağazalarda bulabilirsiniz genelde.

Şöyle yapıyoruz: Önce bir çukur tabağa ya da salata kasesine küçük bir soğanı çok ince ince doğruyoruz. Deyim yerinde ise "çintiyoruz". Sonra bunun üzerine 1-2 çorba kaşığı saf zeytinyağı, 2 tatlı kaşığı kadar salça ekleyip iyice ezip karıştırıp yoğuruyoruz. Sonra üzerine kabuklarını soyduğumuz 2-3 domatesi küçücük küpler halinde doğruyoruz ve baharatlanıp kurutulmuş çökelecek peynirinden doğruyoruz. Ne kadar doğrayacağınız bezenin büyüklüğüne bağlı ama bir avuç içi kadar yeter bu tarife. Sonra da karıştırın bakalım, garanti veriyorum çok başarılı oluyor! Çok severdim küçükken. Yaylaya gittiğimizde sofraya bakardım hemen bu var mı diye :P Bir de babaannemlerin yaylasına gittiğimizde de kabak böreği var mı diye ;) Çaylar da pek güzel olurdu yaylalarda... Herneyse, bu peyniri dolayısı ile rakı sofrasına da pek güzel meze olur. Afiyet olsun.

******************
I could not take a very good photograph of this but it is so yummy; guaranteed. But you need to find a spicy dried curd cheese :S I do not know how you can find this out of Turkey. Even here you need to go to special shops that sell special Antakya products. If you can find curd cheese mix it with dried thyme and pepper paste, make balls and dry for a week maybe! Then keep in the fridge. My grand mother used to make this for breakfast in their summer house in the Taurus Mountains! However, I think this is a very nice meze (delicatessen) for rakı or wine ;) The only challenge is that you have to eat some fresh onion :)

In a sald bowl chop an onion very finely. Add two full table spoons of olive oil. And a table spoon of paprika paste. (If you can find a Turkish home made style, that would be fantastic!) Mix these well rubbing well with your fingers. Peel 3 small or 2 big tomatos and chop into small cubes. Chop a handfull of spicy dried curd cheese and mix well! Bon apetit!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder