8 Mayıs 2010 Cumartesi

Yüksük çorbası / Meat dumplings soup


Adana'dan bir düğün çorbası: Yüksük çorbası :)
Alternatif bir mantı çorbası eğer henüz duymadıysanız; çok lezzetlidir. Nohutlu mantı çorbası olarak da biliniyor. Ben Mersin'den diye biliyorum; ancak internet kaynakları Adana'dan olarak gösteriyor. Hikayesi şöyle imiş Adana'da :
"Düğün yemeklerinin başında yüksük çorbası gelir. Kadınlar yüksük çorbası hazırlamak için büyük leğenlerde yoğrulmuş hamurlardan yufkalar açarak mantı yaparlar, bir grup kadın da mantıları kapatırlar. Büyük kazanlarda kaynatılmış suya mantı hamuru atılır, piştikten sonra üzerine bol salçalı naneli yağ dökülür istenirse çorbaya nohut konup limon sıkılır." Adana baraja uzanan çeyiz senetli düğün hikayelerini daha fazla okumak isterseniz iyi bir link "http://nazarboncugu.wordpress.com/category/gelenekler-turkiye/" Çok ilginç gelenekler anlatılıyor :)

Gelelim tarife. Çeşitli tarifleri var çorbanın ancak benim tarifim şöyle (4 kişilik)
250 gr ya da iki kase kadar mantı. 2/3 kase haşlanmış nohut. Kaynamış su. 2 orta domates. 1 tatlı kaşığı biber salçası ve ya 1 çay kaşığı pul biber. 1 çay kaşığı kara biber (çok dolu olmasın). 1 tatlı kaşığı nar ekşisi ve ya yarım limon ama nar ekşisi kesinlikle daha lezzetli oluyor. Biraz etsuyu ve ya uğraşamayacaksanız böyle işlerle yarım knor et suyu tableti.

Bir tencereye domatesleri rendele. Salça ve biraz zeytinyağında kavur. Kavrulunca 2-3 su bardağı kaynamış suyu ekle, nar ekşisini, etsuyunu ve ya tableti ekle. Biraz kaynayınca mantıları dök. Kısık ateşte 5 dakika, fırınlanmış mantısı ise 4-5 dakika daha pişir. Sonra haşlanmış nohutu ekle. Biraz daha pişir. Suyu az kalırsa biraz daha eklenebilir. Pişince tabaklara servis yapınca üzerine nar ekşisi kullanmadıysan limon sık, kuru naneyi serp.
Afiyet olsun.
****************
This is sth very local. If you can find a Turkish shop you need to find mantı first (small Turkish meat dumplings). If not and you are still determined to do, it is not that impossible still. Take your time and make dumplings with pinched meat mixed with herbs, spices and graded onion. But the dumplings need to be very small. Not like chineese dumplings! Like 1/4 size of a chineese dumpling.

I used to think that this was from my hometown but later on I found out that it is from Adana, the neighbouring town! It is a wedding soup :) However, mantı is originally from Kayseri. So some people claim that it is from Kayseri, which I do not think so. This is a kind of sour and spicy soup so it can not be from inner parts of Turkey. Anyway, if you manage to find mantı or make your self then you will also need:
2/3 small bowl of boiled chick peas. 2 graded tomato. 1 desert spoon of paprika paste and 1/2 desert spoon of paprika.1/4 desert spoon of black pepper. 1 table spoon sour pomegranate molasses and 1/2 lemon. 1 glass of chicken stock or bulyon.

Grade tomatoes in a big soup pan. Add paprika paste and some oilve oil and start frying. In 2-3 mınutes add 3 glasses of boiling water (or 2 glasses of boiling water and a glass of chicken stock), bulyon and pomegranate molasses. When it starts boiling add dumplings (250 gr). Keep boiling in medium heat for 5 minutes. Then add the chick peas (already boiled and softened). Cook some more 4-5 minutes. If the water has evaporated a lot add some more boiling water. Then when you serve into plates add a couple of drops of lemon and whisp over some dried mint. Bon apetite!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder