8 Mayıs 2010 Cumartesi

Enginar dolması / Stuffed Artichokes


Efenim iki hafta önce ortalığı birbirine katan, duyanı ben de yicem diye tutturan, bir kısmını da meraktan bayıltan enginar dolmamızdan bahsedelim artık :) Konuk şefimiz Hülya'nın ellerinden yedik. (Yahu ne cevherler varmış bu arada burnumuzun dibinde haberimiz yok yani!)

Yapması eğlenceli, yemesi de eğlenceli :)
Öncelikle ilk hedef pazar ileri diyerek sabah pazara dalıp ayıklanmamış enginarların pazarcı amcaların körpecik diye tabir ettiği taze ve küçüklerinden bulup seçiyoruz. Büyüklerinden olmaz. Ben 7 tane seçmiştim. Bu kadarı için 2.5 bardak kadar pirinç, iki tane ince kıyılmış soğan, salça, bolca kıyılmış taze maydanoz ve nane, muhtelif baharatlar (Hüma’nın mutfağında ne bulduysak bastık harca :P pul biber, isot, sumak, karabiber, reyhan, kuru nane). Ayrıca bolca limon lazım. 3 tane kadar. Önce enginarların en dıştaki yapraklarını temizliyoruz, tazeleri çıkacak ortaya. Sonra dıştan içe doğru yaprakları elimizle açıyoruz kırmadan. Ortasına geldiğimizde ayıklanmış olarak gördüğünüz enginarın olduğu yere erişiyoruz ancak orada minik dikenli bir bölge var çiçeğin iç yaprakları gibi. Orayı da çay kaşığı ile temizliyoruz, bildiğiniz enginar kısmı ortaya çıkana kadar. Bir tanesini yapınca ortasına birkaç damla limon sıkıp kenara ayırın ki kararmasın. Hepsi temizlenince yıkıyoruz güzelce. Bu arada da aşçı yamağı öncelikle pirinçleri sıcak ve tuzlu suya ıslatıp soğanları doğrayıp zeytinyağında kavurmaya başlayabilir. Pirinçler 20 dk kadar beklemiş olacak. Sonra soğanlara salça (2-3 yemek kaşığı) ve pirinci ekleyip biraz daha kavuruyoruz. Sanırım 10 dk kadar kavruldu. Altını kapatıyoruz, hafif soğuyunca baharatları ve kıydığınız yeşillikleri ekleyin ve karıştırın. Ve tabii ki tuz. Not: bunları pişerken eklemeyin. Sonradan ekleyince aromaları daha güzel dağılıyor pişerken. Sonra harçtan önce enginarın içine sonra biraz da yaprakların arasına doldurup geniş ve yüksek bir tencereye diziyoruz ve bir limonu sıkıp üzerinde gezdiriyoruz suyunu. Bol kaynamış suyla (enginarların hizasında tamamen içinde kalmayacak o kadar da çok su değil ama yüzeye yaklaşsın biraz. 40 dakika kadar pişiriyoruz, kapağı kapatmayı unutmayın!
Yemesi de pek keyifli, dışarıdaki yaprakları koparın ve dibini sıyırarak yiyebilirsiniz. Zaten diplerinde bildiğiniz enginar tadında etli kısmı var. Ama yaprakları yenmiyor. Arada çıkan pirinçleri de afiyetle yiyoruz. Böylelikle zamanla ortadaki etli kısım ve üzerinde pirinçler kalıyor Afiyet olsun!
********************************************************************

For 7 fresh Artichokes
7 artichokes (should be fresh small ones. Don't buy big mature ones)!
2.5 glass of rice,
Two big onions
2 handful of chopped parsley
1 handful of chopped fresh mint
Spices (black pepper, paprika, sumac, dried mint, dried basil)
Olive oil
3 lemons

Put rice in a bowl of boiling water and add some salt. Leave aside for 20 mins.
Comb out artichokes: Cut the handles out, ripp of the outer torn leaves a bit. Not too much. Like two lanes. And with your fingers move the leaves outwards. It should opne like a flower. In the center there is a hairy part. Carve it out!Then you will come to the white meaty part you buy in canes. when leaving aside and moving to the next one whisp some drops of lemon juice inside. When you finish them all. Filter the rise and rinse well untill you rub out all the starch. In a friying pan chop onions very finely. Add 4-5 table spoons of olive oil and and add paste. Fry for 10 minutes. Close the heater and wait for some minutes to cool down. Mix the herbs (one tea spoon each) and chopped parsley and fresh mint. Then stuff the artichokes with this. Put some in the middle first and put some more in between leaves! In a high and wide cooking place stuffed artichokes. Squeeze the juice of lemon and prinkle over artichokes. Pour water until it reaches artichokes and cook well pot closed for 35-40 minutes at medium heat. Bon apetit!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder