8 Mayıs 2010 Cumartesi

Fırında prasalı kremalı somon/ Salmon in the owen with leeks and cream


Şöyle biraz kuzeye kaçsam hafif balık yesem derkeen bir de baktım vatandaşın birisi bir programda ben size İsveç usulu somon yapayım demez mi :) Resmen gözüm döndü :) Ve de muhteşem oldu. Tamam İsveç'te çeşit çeşit kremalı somonlar pişirilir de pırasalısını görmemiştim! Çok başarılı oldu.

Efendim öncelikle bir borcamı çok hafif sıvı yağ ile yağlıyoruz. Bir patatesi ince dilimleyip diziyoruz. Üzerine de verev doğradığımız pırasaları yerleştiriyoruz. Sonra da üzerine kişi sayısına göre somonları diziyoruz. Biraz tuz serpelim. Fırında 120 derece 25-30 dakika pişirelim. Bu arada bir kasede yarım paket kremayı yarım su bardağı süt ile seyretliyoruz.3 tatlı kaşığı soya sosu ve 1 çorba kaşığı kadar da tüm karabiber ekleyip karıştıralım. Dursun. Ve yanına çok güzel salata yapmaya geçelim. Bir kaseye Akdeniz yeşillikleri doğruyoruz. 4-5 tane roka doğrayıp ekliyoruz. 1 tane küçük kırmızıı soğanı ince doğrayıp ekliyoruz. 1 tane yeşil ekşi elma alıp 5-6 dilim ekliyoruz. (elma dilimi patates şeklinde). Sonra bir kaç dilim elmayı çok küçük küpler şeklinde bir küçük kaba doğruyoruz. Zevkinize göre zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı hardal ve 1-2 tatlı kaşığı bal ekleyip iyice karıştırıyoruz. Bunu sonra salataya döküyoruz :) Muhteşem oldu! Tahminimden çok daha başaralı hafif kekremsi hafif tatlı ama taze bir karmaşa yarattı bu salata. Bu salata sosu aslında güzel bir yemek sosu da olabilir. Tavuklara sürüp fırına verebilirsiniz mesela. Sonra somon kabını çıkarıp krema karışımını gezdiriyoruz üzerinde. Dökünce pırasaların üzerine geçmeyecek. Bir yerde toplanan karabiberler varsa dağıtalım. 10 dakika kadar da böyle pişecek! Afiyet olsun! Yanına güzel beyaz şarap; sparkling cinsinden güzel olabilir :)

**************************************************************
A very nice salmon receipe from beautiful Sweden. Very easy to make!
Put some olive oil in a cookin pan. Slice potatos in. And slice leeks over it. Place salmons (according to number of people). Sprinkle salt and put in the owen at 120C for 25-30 minutes. In a bowl whisp half a small pack of fresh cream and half a glass of milk. Add 3 desert spoons of soya sauce and a table spoon of black pepper seeds. After 25-30 minutes add these in the pot and cook for 10 minutes more. Bon Apetit! You can make green mediterranean salad with green apples and mustard-honey sauce to complement this! And some nice white wine! Bon apetite!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder