8 Mayıs 2010 Cumartesi

Kabak Böreği / Zucchini Pie


Babaannemden bir tarif. Küçükken Erdemli'ye gittiğimizde mutfağa dalardık. Sıkma, börek, yağlı bazlama olurdu hep. Bahçeden toplanmış şeker portakalları sıkılır; mis gibi çay olurdu. Kabak böreğini çok severdim. Haftasonları olurdu hep. Hafta sonları farklı şimdi, ama o tadlar aklımda hala :)

Kabarmayacak yumuşak hamur yapmak lazım ama ben üşenip üç tane pide hamuru aldım :P pideciden!

5-6 tane taze ortaboy kabak. (Not: tabi kabakların lezzeti tazecik olmasındandı o yüzden taze küçük almaya çalışın büyük ve çekirdekli olmasın). 1 büyük boy soğan, tuz, karabiber, kimyon, kuru nane zeytinyağı.

Çintmek derdi babannem :P Yani çok küçük küçük doğramak :P Önce soğanı çintip bir tencerede 4-5 çorba kaşığı zeytin yağı ile kavurmaya başlıyoruz. Kabakların da kabuğunu soyup çintiyoruz. Soğanları iki üç kez çevirdikten sonra kabakları ekliyoruz. Karıştırıp ağzını kapatıyoruz, biraz pişsin. Suyu çekilince 1 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı kimyon, 2 tatlı kaşığı da kuru nane ekleyip 5 dakika kadar daha pişiriyoruz. Keyfinize göre tuz da ekleyin. Altını kapatalım, soğusun biraz.

Sonra hamurdan pinpon topu kadar parçalar alıp açıyorsunuz (bol un kullanın açarken; elinize oklavaya yapışmasın). Hamur açıldığında tatlı tabağı büyüklüğünde olacak. Kabaklardan 1 yemek kaşığı kadar koyup yarım ay tarafına yayıyoruz. Sonra diğer tarafı üstüne kapatıyoruz. Kenarlarını bastırarak iyice kapatın Düzgün olması içinde bir tabağı kenarından yuvarlayarak kenarını kesiyoruz :) Çıkan şeridi bir sonraki yumruya ekleyin :)

Teflon tavayı ısıtıp iki trafını pişiyoruz. Eskiden saclarda pişerdi, ne lezzetli olurdu. Not: yağ koymaya gerek yok. Ayrıca iki tarafı pişirince sırt kısmını da spatula yardımı ile üstünden tutarak pişirin. Yanında iyi demlenmiş çay. Bir de limon sıkarsanız çok lezzetli olur. Ayrıca artan yumru olursa onları da açıp pişirip sıcakken tereyağı sürebilirsiniz.

Afiyet olsun

********************************
This is something my grandma used to cook when we visited her in the weekends! We would run in the kitchen with my brother to see if she cooked! I loved this!

You need to make some elastic salty dough. But I bought it ready :P Could not bother making it. If you can not buy, google to find a good dough receipe :) You will also need
5-6 Zucchini (young and fresh ones. Don't ever dare to buy big ones with lots of seeds in it!!!)A big onion, black pepper, cumin, olive oil, dried mints.

Chop onion very finely and add some olive oil in a pan. Fry for a couple of minutes. Chop zucchinis very finely as well and add in the pan. Fry in medium heat for couple of minutes, add a tea spoon of balck pepper and 2 tea spoons of cumin and some salt. Zucchinis will relieve some water. Close over the pan and cook untill the water evoporates all. Close the heat and add a tea spoon of dried and grounded mints. Mix well. Cool for a while.

Take a ball (around the size of a table tennis ball) And flatter it in a circular shape with the help of a rolling pin. It should be at the size of a desert plate (medium size plate). Add a full table spoon from zucchini and disperse well over the half of circle. Close remaning half over this and join well the edges well with your findergs. To get a refine shape you can cut the edges of the dough with rolling over a plate. To cook it you need a non-sticky flat pan. Don use oil. Cook it over low heat turning over sides. If you have high heat it can burn easily without cooking well! So be careful. Then you need black tea with it! You can add lemon juice when eating if you like! Try it. Tips: If you have remaining dough, flatter and cook them and butter when hot ;) Mmmm, it will also be yummy! Bon Apetit!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder