8 Mayıs 2010 Cumartesi

Yufka Bohçaları / Wafer-thin pastry dumplings


Bu acayip bir şey: mesela dünden kalan bir parça tavuğu ne yaparsınız diye anlatıldı bir programda :) Robotta çekiyoruz ve peynirle karıştırıp, limon rendeleyip yufkalara sarıp pişiriyoruz dedi :s Tabii ki benim de gözüm döndü. Ancak ben tavuklusundan pek hoşlanmadım. Yerine başka önerilerim var :)
Şimdi bir yukfadan 10-12 tane çıkıyor. Ne kadar yapmak istiyorsanız ona göre ayarlayın.

Peynirli bohçalar: tulum peyniri (10-12 tanesi için yarım kaseden az. Çok yapmayın içini). Bir limonun rendesi, 6-7 yaprak taze nane. Naneleri de ince ince doğrayıp hepsini karıştırın. Yufkaları ikiye katlayınca avuçiçiniz büyüklüğünde kare olacak kadar dikdörtgenlere ayırın. Ortalarına tatlı kaşığı ile harçtan koyun. Çok doldurmayın pişince patlar. Bir başka kasede bir yumurtanın sarısı ile 1 çorba kaşığı sütü çırpın. Bundan fırça ile karenin kenarlarına sürün, ince bir şerit olarak sürün. Sonra yufkanın kenarlarını yukarıda ortada birleştirin ve burgu gibi çevirin. Çok hafif bastırarak. Sonraaa bunları bir tencerede bol suda bir kaç damla limonla haşlayın. Ama su çok kaynamasın fokur fokur, dağılır; 5-6 dk pişse yeter. İyice süzerek bir tepsiye alın. Sıcakken üzerine eski kaşar ve yaaa permasan peyniri rendeleyin.

Karideslisi: Karidesle ilgili herşeye hastayım galiba ben :) Bunun yapılışı da aynı. İçi farklı. Bir kabda haşladığınız karidesleri (minnacık kalanlardansa bir bohça için bir kaç tane, büyük taze karidesse her bohçaya 1 tane yeter) ve önceden çırparak biraz koyulaştırdığınız krema, tuz ve karides sayısına göre 1-2 çay kaşığı köri tozu ile karıştırın. 1 limon rendesi eklemeyi ve bir kaç damla limon sıkmayı unutmayın. Gerisi aynı. Çarpıcı bir lezzet, garanti! Ancak özenli yapın bunu. Bohçaları yamuk yumuk yapmayın. İyice (ama nazikçe) yapıştırın uçlarını ki patlayıp çatlamasın. Unutmayın su çok fokur fokur kaynamayacak :)Aslında eğer buharda pişirebilirseniz çok daha iyi oluyor! İkinci denemede buharda pişirdim, çok daha düzgün oldu! Afiyet olsun!

***************************
This is sth amazing and yummy! I saw this in a cooking programme on TV. She said: "what would you do with a piece of chicken left from last night? And made this. In a kitchen robot grade and mix it with cheese, grade lemon peel wrap them in wafer-thin pastry and boil in wate. I could not believe my eyes. So I tried immediately! But I did not really like the chicken dumplings. Instead I have some other suggestions :)

You can make 10-12 duplings from one layer of yufka. This is a special wafer-thin pastry that we use a lot in Turkey.

Dumplings with goat cheese: (Half a medium size salad bowl of dry goat cheese.Grade a lemon peel into it. Chop 6-7 fresh mint leaves. Add some salt and mix all well. cut double layer of rectangular pieces from yufka. When you fold it to from the middle a square shape in the size of your palm should it be. Put a teaspoon of the cheese in it. Don't put too much it can burst when cooking. In another bowl whisp an egg yolk with 2-3 table spoons of milk. Rub the edges of yufka with this tenderly with the help of a small kitchen brush. Then very carefully move the four ends of yufka up at the smae time and stick all to each other well. Then very carefully and tenderly screw it downwards spinning carefully. By applying very little pressure. Boil them in a pot of water boil with a few drops of lemon. Hot water should not boil a lot bubling. If it is bubling it will tear your dumplings apart. 5-6 minutes in low heat would be enough. Filter well place in a serving plate and grade over then old cheddar and parmesan cheese while still hot.

With shrimps: shrimp, I think I'm fan of anything with shrimps :P It is all the same, just for the stuffing boil shrimps a bit. Mix with them with fresh whisped cream and spices as you like (I used curry powder). Or if you can cook them in steam that would be event much better I believe!Bon apetit!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder