8 Mayıs 2010 Cumartesi

Dilme / Aubergines with green lentils


Aaaaayyyyy; sonunda çocukluğumun efsane yemeklerinden birini denedim... Biraz korkmuştum ama oldu gerçekten: Dilme; babannem yapardı... Afedersiniz böyle konuştuğum için şimdi ama bombastik bir lezzet :)

4 büyük patlıcan (Bunun için tombak yuvarlak olanları kullanıyorum ben onlardan bulabilirseniz iyi olur!)
yarım bardak yeşil mercimek
2 orta boy soğan
3 diş sarmısak
3-4 yeşil biber (bulunabilirse köy biberi)
2 büyük domates
2 yemek kaşığı biber salçası
maydonoz, karabiber

Önce mercimekleri biraz haşlayın; çok değil ama; biraz yumuşasın ama dağılmasın.
Bu arada soğan ve biberi robotta çekin. Yoksa ince ince doğrayın; sarmısakları ezin ve 3-4 kaşık zeytin yağında salça ile birlikte biraz kavurun. Bu arada domatesleri rendeleyin. Ve onu da ekleyin. Bir dolu tatlı kaşığı karabiber ekleyin. Bu arada patlıcanları soyup sonunda ucuna doğru tam kesmeden dilim dilim hale getirin. Ama iyice ucuna gitmeyin; bir parmak kadar kalacak. Sonra mercimekle pişen karışımı karıştırıp dilimlerin arasına doldurun. Şimdi burası önemli: Babannem normal tencerede pişirirdi ama "üstü nasıl pişerki bunların diye düşünürken düdüklü tencerede pişireyim en iyisi" dedim ben :) Düdüklü tencere yoksa daha uzun süre daha bol su ile pişirip ters yüz etmek gerekir sanırım. Ama o zaman da dağılabilir.
Neyse düdüklü tencerenin dibine azıcık zeytin yağı döküp yayıyoruz. Patlıcanları yan yerleştirip bir avuç kadar maydonoz yaprağı koparıp (doğramayın!) üzerine yerleştiriyoruz. 1 bardak kaynamış suyu harcı pişirdiğiniz tavaya dökün; çalkalayıp düdüklü tencerenin kenarından yavaşça boşaltın. Tencereyi biraz yavaşça patlıcanları dağıtmadan sallayın dibine dağılsın su; yoksa patlıcanın çok çabuk dibi tutar. Buhar çıkmaya başlayınca 7-8 dk pişiriyoruz (yeni tiplerde, eskilerde daha uzun olur sanırım).
Afiyet olsun:)

Not 1: İçi fazla gelirse kenarlara ekleyip pişirebilirsiniz. Ya da kalsın; ertesi gün biraz su ekleyip pişirin iyice. Sonra bu yeşillikler üzerine salata olabilir; hımmm makarna sosu olabilir ya daaaaa içine yumurta kırılabilir ;)
Not 2: O patlıcanlar; mercimekli sos ve üstündeki tüm maydonozlar süpernovik kokular yayar. Kendinizi like water for chocolate kitabının içinde hissedebilir; açsanız ruhunuzu teslim edebilirsiniz :P Aman dikkat :)

****************************************************************************

4 aubergines(I use round shaped ones. If you can find them it is much better!)
Half a glass of green lentils
2 onions
3 gloves of garlic
3-4 green pepper
2 big tomatos
2 table spoons of paprika paste
Three table spoons of olive oil
Parsley, black pepper

This is something bombastic very yummy! My granma used to cook this. Combination of lentils and aubergine is great! Boil the green lentils a little. Not too much, until softens a bit. It will cook later again.

Chop onions and green peppers finely. Mash garlic and add all these in a frying pan. Add olive oil and paprika paste as well. Start frying. Grade tomatos and add in the pan. Cook for 5 minutes mixing everything well. Leave aside for cooling down. Add some black pepper and salt. In the mean time peel aubergines in a striped way. Not peel everything. Then slice them horizontally as you see in the photo but not totally. Slice until a finger wide left towards the top of egg plant. Mix lentils into the mix in the pan. Put these in between the slices of the aubergines. Place them carefully in the pot you will cook. I cooked these in steam pressure pot for 8-10 minutes with a glass of boiling water. Before cooking add parsley over the egg plants. In normal pot I think you need to cook araound 30-40 minutes at medium heat covered I believe. But watch out, egg plans burn easily. You may out some olive oil before you place stuffed aubergines in the pot.

When cooking it will release amazing smell :) Bon apetit!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder